Boinas Elósegui - en klassisk baskertillverkare med 150 års hantverkskunnande 

Boinas Elósegui - en av de mest kända tillverkarna av basker finns i Tolosa i spanska Baskien.

Boinas Elósegui tillverkar 200.000 baskrar om året. Tillverkningen började redan år 1858. Ullfilten är av högsta kvalitet. Lammullen importeras från Nya Zeeland och Australien. Traditionellt så har baskerns färg varit mörkblå eller svart. Idag finns det basker för kvinnor i alla möjliga färger. Vissa färger, såsom rött och vitt har ofta satts i samband med särskilda traditioner. Den röda baskern symboliserar fest och vinnarutmärkelse för männen i Baskien.

En basker tillverkas med eller utan innerband. Fördelen med baskern utan innerband är att den kan anpassas till olika huvudstorlekar. En basker med innerband finns i hela centimeter storlekar ex. 55-63 cm. Kupan på baskern kan också tillverkas i olika storlekar. I Baskien föredrar man en större kupa än övriga Spanien och EU.

 

Exkl_baskerdet                      Boinas_etikett
 

Allmänt om baskern

Ordet 'basker' kommer ursprungligen från Baskien som ligger i den norra delen av Spanien, men själva baskerns ursprung är okänt. Under medeltiden kan man finna källor för dess användande i området runt Pyreneerna. 

Baskrar har varit en viktig del av uniformen för många militärförband sedan mitten av 1900-talet. En ljusblå basker är en internationell symbol för FN:s  fredsbevarande styrkor. Baskern är också ofta förknippad som en stereotyp symbol för filmproducenter, nytänkande konstnärer och bohemer.

Att bära en basker

Baskern sitter vanligtvis lite trångt runt huvudet men eftersom baskerns kulle är mjuk kan man forma den på många sätt. Det finns ingen bestämd regel som bestämmer hur man skall forma den. Däremot brukar man säga att den lokala traditionen vanligtvis avgör. Militärer har många gånger den förd åt höger, men i Frankrike för man den åt vänster. 

 Basker på andra språk 

Spanska:           -    Boina

Baskiska           -    Txapel 

Frankrike          -     Beret

Engelska          -     Beret

Norska             -     Alpelue eller  Baskerlue

Danska            -     Alpehue eller Baskehue

 

Skötsel och tvättråd

Vi rekommenderar ljummet vatten med svag tvållösning för borttagande av fläckar och uppfräschning av foder.

  BBLogga48_160  Lycka till med din nya basker!